Mikä ihmeen Turun Ekonoominen Olutseura?

Kaikki sai alkunsa, kun järjestin tallinnalaisen ekonomiystäväni Kersti Saarman kanssa Turun Seudun Ekonomeille matkan tutustumaan yhteiskuntaan yhteiskuntien välissä. Vuonna 1992 Neuvostoliitto oli jo ollutta ja mennyttä ja Eesti Vabariigi vasta alkoi olla olutta ja tulevaa. Vielä elettiin vuotta 0, joskin usko ja toivo elivät vahvasti. Meidän yli 30 päinen kiinnostunut ekonomijoukkomme sai ensikäden tietoja näissä oloissa toimeentulemisesta. Täällä jäi kahden johtokunnan jäsenen, Juha Vasasen ja allekirjoittaneen takaraivoon kytemään ajatus, joka kytikin miltei 2 vuotta. Syksyllä 1994 sitten alkoi tapahtua, järjestimme ravintola Old Bankissa EU- ja olutaiheisen tilaisuuden. Esko Antola puhui Euroopan yhdentymisestä ja ''Pankin'' ravintolapäällikkö kertoi oluen panemisesta sekä maisteltiin tsekkiläisiä oluita. Pikaisen otantakyselyn perusteella huomasimme, että oli muitakin, joiden mielestä tätä voisi tehdä useamminkin.

Loppu onkin sitten historiaa: ''Turun Seudun Ekonomit ry:n olutklubin ''järjestäytymiskokous'' pidettiin torstaina 30. maaliskuuta 1995 klo 18 alkaen ravintola Old Bankissa. Läsnä oli 21 henkeä. Kokous päätti, että se toimii epävirallisena kerhona TSEn yhteydessä eikä liity Suomen olutseurojen liittoon. Kokouksia päätettiin pitää joka kuukauden viimeisenä torstaina. Lisäksi päätettiin jatkaa 1992 alkaneita Viron matkoja, nyt kohteena olisi Tartto. Nimeksi vahvistettiin komealta kalskahtava:

TURUN EKONOOMINEN OLUTSEURA - SOCIETAS OECONOMICA CERVICIAE ABOENSIS

 Kuukausikokoukset vetivät vaihtelevasti väkeä vuonna 1995 ja vielä 1996. Lukuisten yhtaikaisten poissaolojen vuoksi säännölliset kokoukset kuitenkin vähitellen kuivuivat pois. Suosittuja olivat sen jälkeen teemakokoukset, varsinkin vierailut Panimoravintola Hermannissa, panimoravintola Apteekissa, ravintola Puutorin vessassa ja panimoravintola Koulussa. Myös ravintola Old Bankin johtokunnan huone on ollut ahkerassa käytössämme. Olutseuran kaikkiin tilaisuuksiin ovat olleet tervetulleita kaikki TSE:n jäsenet ystävineen. Oluesta pitäminenkään ei ole ollut ehdoton vaatimus, ainoastaan kiinnostus mukavaan yhdessäoloon hyvässä seurassa, maistuvan juoman kera, olkoon se vettä, viiniä, olutta, siideriä… virvoitusjuomia maltilla kaikki tyynni. Mottomme on ollut: ''Nauti ja anna muidenkin nauttia''.

Asiapuoltakaan ei olla unohdettu, vierailuillamme on usein ollut puheenvuoroja ko yrityksen historiasta, nykytilasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Olemme lisäksi kuulleet oluesta, sen synnystä ja eri olutlaaduista mieleenpainuvia esityksiä. Matkoillamme olemme käyneet vierailuilla paikallisissa yrityksissä sekä tutustuneet kohteemme kulttuuriin.

Varsinainen toimintamme onkin ollut tasokkaiden matkojen järjestämisessä. Näitä on tehty 1992 järjestämämme Tallinnan matka mukaan lukien jo 15. Toukokuussa 2003 lähdimme Bratislavaan, Slovakiaan.1999 Puolan kiertoreissun jälkeen matkojemme vastuuttomana järjestäjänä on toiminut matkatoimistomme Hurtownia Tours. Myös TSE ry:n kulttuurimatkojen käytännön järjestelijänä toimii usein Hurtownia Tours. Matkoillemme on kevät 2003 mukaan lukien osallistunut yhteensä n. 250 eri henkilöä ja osallistumisia heillä on yhteensä n. 550. Vastoin yleistä luuloa enemmistö osanottajista on ollut naisia.
Tervetuloa mukaan Olutseuran toimintaan, kokouksissamme ja matkoillamme tavataan!

Kimmo